Budyń z mleka kokosowego i tapioki

AutorMarcin ChućKaregoriaTrudnośćPoczątkujący

Świetny, prosty w przygotowaniu budyń, który daje wiele miejsca na własne fantazje i zmiany. Moje dzieci go uwielbiają!

Przepis na4 porcje
Czas przygotowania10 minutCzas gotowania7 minutCałkowity czas17 minut

 6 łyżka tapioki lub mąki ziemniaczanej
 1 puszka mleka kokosowego
 2 szklanki wody
 500 g owoców leśnych - tu mrożone truskawki
 4 łyżka syropu klonowego lub cukier puder
 2 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1

Połącz razem w naczyniu, dokładnie mieszając: 1.5 szklanki wody, puszkę mleka kokosowego, ekstrakt z wanilii oraz syrop klonowy

2

Mąkę połącz z pozostałą połową szklanki wody, a kiedy otrzymasz jednolitą konsystencję - dodaj otrzymany płyn do mikstury z pkt. 1 i dobrze wymieszaj

3

Zacznij podgrzewać na wolnym ogniu, stale mieszając, aż do zagotowania; od tego momentu gotuj jeszcze 2 minuty

4

W międzyczasie: owoce leśne wyłóż na głęboki talerz, wstaw do mikrofalówki na 4 minuty, 600 W; pamiętaj, aby co 1-2 minuty zmienić ułożenie podgrzewanej potrawy

5

Kiedy budyń nieco przestygnie - przełóż go do miseczki i udekoruj owocami.
Proponuję eksperymentować z przepisem - być może uznacie, że mąki jest za dużo, albo wręcz za mało i budyń nie tężeje! Warte rozważenia są modyfikacje w postaci zmiany owoców leśnych na ananasa, kiwi i banana, dodanie posypki z czekolady, cukru pudru, wiórków kokosowych, czy nawet zamianę ekstraktu z wanilii na rzecz ekstraktu z cytryny.
To niesamowite, jak dobrze smakuje tak prosta i łatwa w przygotowaniu potrawa!

gotowy deser budyń z mleka kokosowego i tapioki

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek6 gwiazdej7 gwiazdek8 gwiazdek9 gwiazdek10 gwiazdek (Oddano 1 głosów, średnia ocena to 10,00 pkt. na 10) możliwych

Loading...

Składniki

 6 łyżka tapioki lub mąki ziemniaczanej
 1 puszka mleka kokosowego
 2 szklanki wody
 500 g owoców leśnych - tu mrożone truskawki
 4 łyżka syropu klonowego lub cukier puder
 2 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Kolejność

1

Połącz razem w naczyniu, dokładnie mieszając: 1.5 szklanki wody, puszkę mleka kokosowego, ekstrakt z wanilii oraz syrop klonowy

2

Mąkę połącz z pozostałą połową szklanki wody, a kiedy otrzymasz jednolitą konsystencję - dodaj otrzymany płyn do mikstury z pkt. 1 i dobrze wymieszaj

3

Zacznij podgrzewać na wolnym ogniu, stale mieszając, aż do zagotowania; od tego momentu gotuj jeszcze 2 minuty

4

W międzyczasie: owoce leśne wyłóż na głęboki talerz, wstaw do mikrofalówki na 4 minuty, 600 W; pamiętaj, aby co 1-2 minuty zmienić ułożenie podgrzewanej potrawy

5

Kiedy budyń nieco przestygnie - przełóż go do miseczki i udekoruj owocami.
Proponuję eksperymentować z przepisem - być może uznacie, że mąki jest za dużo, albo wręcz za mało i budyń nie tężeje! Warte rozważenia są modyfikacje w postaci zmiany owoców leśnych na ananasa, kiwi i banana, dodanie posypki z czekolady, cukru pudru, wiórków kokosowych, czy nawet zamianę ekstraktu z wanilii na rzecz ekstraktu z cytryny.
To niesamowite, jak dobrze smakuje tak prosta i łatwa w przygotowaniu potrawa!

gotowy deser budyń z mleka kokosowego i tapioki

Budyń z mleka kokosowego i tapioki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *