Cytrynowy mus, jak za dawnych lat

AutorMarcin ChućKaregoria, TrudnośćPoczątkujący

Krem smakuje jak "krem z dawnych czasów", mam wrażenie, że kiedyś jadłem przełożone nim herbatniki, w dzieciństwie ... ciekawy smak, nie przypomina bitej śmietany, ale jest gęsty i dosyć smaczny...

Przepis na4 porcje
Czas przygotowania5 minutCzas gotowania1 min.Całkowity czas6 minut

 150 g Aquabamy
 1 łyżeczka kamienia winnego ("cream of tartar", winian potasu)
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 6 łyżka cukru pudru
 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego

Zapewne zastanawiacie się co to jest ta rzeczona Aquabama... a nic innego, moi drodzy, jak woda z ciecierzycy w puszce lub fasoli w puszcze (ta, którą normalnie wylewamy). Tak, wiem, brzmi to niewiarygodnie, ale rzeczywiście - przepis wychodzi i smakuje całkiem przyzwoicie! Jeżeli chodzi o kamień winny to na np. Allegro wpiszcie - cream of tartar  -  znajdziecie mnóstwo ofert sprzedaży; można wykorzystać go do każdej potrawy z kremem - działa nań stabilizująco.

1

Składniki połącz, następnie ubijaj na sztywną pianę mikserem

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek6 gwiazdej7 gwiazdek8 gwiazdek9 gwiazdek10 gwiazdek (Jeszcze bez oceny)

Loading...

Składniki

 150 g Aquabamy
 1 łyżeczka kamienia winnego ("cream of tartar", winian potasu)
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 6 łyżka cukru pudru
 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego

Kolejność

1

Składniki połącz, następnie ubijaj na sztywną pianę mikserem

Cytrynowy mus, jak za dawnych lat

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *