Dotychczas nie robiliśmy domowego humusu - jakoś brakowało czasu. Okazuje się jednak, że to był błąd! Tego smaku po prostu nie da się kupić 😉
Ziarna ciecierzycy zalej wodą i odstaw na 10 godzin, celem namoczenia; ciekawe, że one po 2-3 godzinach strasznie strzelają w tej wodzie
Ciecierzycę blenduj na gładką masę, dodaj pastę Tahini, pokrojoną na drobno pietruszkę, oliwki i pomidory, wymieszaj (generalnie to wstępnie pokroiłem pietruszkę, resztę dodatków wrzuciłem całości do Thermomixa i przez chwilę siekałem)
Jako opcję smakową - można dodać soku z cytryny, bardziej doprawić solą (chociaż nie polecam), dodać świeży lub suszony czosnek albo majeranek/koperek/bazylię
Składniki
Kolejność
Ziarna ciecierzycy zalej wodą i odstaw na 10 godzin, celem namoczenia; ciekawe, że one po 2-3 godzinach strasznie strzelają w tej wodzie
Ciecierzycę blenduj na gładką masę, dodaj pastę Tahini, pokrojoną na drobno pietruszkę, oliwki i pomidory, wymieszaj (generalnie to wstępnie pokroiłem pietruszkę, resztę dodatków wrzuciłem całości do Thermomixa i przez chwilę siekałem)
Jako opcję smakową - można dodać soku z cytryny, bardziej doprawić solą (chociaż nie polecam), dodać świeży lub suszony czosnek albo majeranek/koperek/bazylię