Opcje drukowania:

Humus domowy

Przepis na1 porcjęCzas przygotowania10 godz. 30 minutCzas gotowania1 godz. 30 minutCałkowity czas12 godz.

Dotychczas nie robiliśmy domowego humusu - jakoś brakowało czasu. Okazuje się jednak, że to był błąd! Tego smaku po prostu nie da się kupić ;)

 500 g ziaren ciecierzycy
 100 g pasty sezamowej (Tahini)
 6 oliwek nadziewanych papryką
 4 średniej wielkości pomidory suszone w zalewie oliwnej, przyprawiane
 2 gałązki świeżej natki pietruszki, albo 2 łyżki mrożonej natki pietruszki
1

Ziarna ciecierzycy zalej wodą i odstaw na 10 godzin, celem namoczenia; ciekawe, że one po 2-3 godzinach strasznie strzelają w tej wodzie

2

Ciecierzycę ugotuj (zwykle od 60 do 90 minut) i pozostaw do wystygnięcia

3

Ciecierzycę blenduj na gładką masę, dodaj pastę Tahini, pokrojoną na drobno pietruszkę, oliwki i pomidory, wymieszaj (generalnie to wstępnie pokroiłem pietruszkę, resztę dodatków wrzuciłem całości do Thermomixa i przez chwilę siekałem)

4

Jako opcję smakową - można dodać soku z cytryny, bardziej doprawić solą (chociaż nie polecam), dodać świeży lub suszony czosnek albo majeranek/koperek/bazylię