Kokosowa (prawie) bita śmietana

AutorMarcin ChućKaregoria, TrudnośćPoczątkujący

Jest bardzo prosta do wykonania, zapewnia ekstremalne doznania smakowe w połączeniu z bananem i truskawkami, bez buzowania w brzuchu, bez gazowania, bez biegunek 🙂

Przepis na2 porcje
Czas przygotowania5 minut

 0,50 puszki mleka kokosowego
 2 łyżka cukru pudru
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub ew. 1 cukier wanilinowy)
 1 łyżeczka kamienia winnego (opcjonalnie)

1

Schłodzone mleko kokosowe i pozostałe składniki łączymy ze sobą i ubijamy mikserem na maksymalnych obrotach przez około 4 minuty

2

Jeżeli chcemy mieć puszystą pianę, a nie zależy nam na sztywności - dodajmy krzemienia winnego - masa stanie się jak delikatna, puszysta pierzynka - zaletą będzie piękny wygląd - wadą tego rozwiązania - nie da się wówczas dekorować tą pianą ze strzykawki (trzeba poczekać, aż ponownie stężeje w lodówce)

3

Łączymy z ulubionymi owocami - osobiście polecam banany i truskawki - smak zapiera dech... bez ryzyka biegunki, przelewań i wzdęć w przypadku nietolerancji laktozy 🙂

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek6 gwiazdej7 gwiazdek8 gwiazdek9 gwiazdek10 gwiazdek (Jeszcze bez oceny)

Loading...

Składniki

 0,50 puszki mleka kokosowego
 2 łyżka cukru pudru
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub ew. 1 cukier wanilinowy)
 1 łyżeczka kamienia winnego (opcjonalnie)

Kolejność

1

Schłodzone mleko kokosowe i pozostałe składniki łączymy ze sobą i ubijamy mikserem na maksymalnych obrotach przez około 4 minuty

2

Jeżeli chcemy mieć puszystą pianę, a nie zależy nam na sztywności - dodajmy krzemienia winnego - masa stanie się jak delikatna, puszysta pierzynka - zaletą będzie piękny wygląd - wadą tego rozwiązania - nie da się wówczas dekorować tą pianą ze strzykawki (trzeba poczekać, aż ponownie stężeje w lodówce)

3

Łączymy z ulubionymi owocami - osobiście polecam banany i truskawki - smak zapiera dech... bez ryzyka biegunki, przelewań i wzdęć w przypadku nietolerancji laktozy 🙂

Kokosowa (prawie) bita śmietana

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *