Kotleciki z ciecierzycy z pietruszką

AutorAleksandra ChućKaregoriaTrudnośćPoczątkujący

Przepis na12 porcji
Czas przygotowania10 minutCzas gotowania20 minutCałkowity czas30 minut

 1 ciecierzycy
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 1 pęczek pietruszki
 2 łyżka mąki z tapioki
 1 łyżeczka gram masala
 1 łyżka mielonej kolendry
 1 szczypta soli
 1 szczypta płatki chili
 150 ml oleju

1

Ciecierzycę z puszki odsączyć z zalewy
Cebulę oraz natkę pietruszki drobno posiekać
Czosnek przecisnąć przez praskę

2

Ciecierzycę zmielić na masę ale nie za drobną aby można było formować kotleciki
Dodać pozostałe składniki
Jeśli masa jest zbyt luźna można dodać więcej mąki

3

Z powstałej masy formować kotleciki

4

Smażyć na głębokim oleju uważając aby nie przypalić kotlecików ponieważ smażą się bardzo szybko
Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku

5

Podać z ulubionym sosem/surówką

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek6 gwiazdej7 gwiazdek8 gwiazdek9 gwiazdek10 gwiazdek (Jeszcze bez oceny)

Loading...

Składniki

 1 ciecierzycy
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 1 pęczek pietruszki
 2 łyżka mąki z tapioki
 1 łyżeczka gram masala
 1 łyżka mielonej kolendry
 1 szczypta soli
 1 szczypta płatki chili
 150 ml oleju

Kolejność

1

Ciecierzycę z puszki odsączyć z zalewy
Cebulę oraz natkę pietruszki drobno posiekać
Czosnek przecisnąć przez praskę

2

Ciecierzycę zmielić na masę ale nie za drobną aby można było formować kotleciki
Dodać pozostałe składniki
Jeśli masa jest zbyt luźna można dodać więcej mąki

3

Z powstałej masy formować kotleciki

4

Smażyć na głębokim oleju uważając aby nie przypalić kotlecików ponieważ smażą się bardzo szybko
Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku

5

Podać z ulubionym sosem/surówką

Kotleciki z ciecierzycy z pietruszką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *