Kotlety ziemniaczano-warzywne

AutorAleksandra ChućKaregoria, TrudnośćPoczątkujący

Przepis na12 porcji
Czas przygotowania20 minutCzas gotowania30 minutCałkowity czas50 minut

 400 g ziemniaków
 1 marchewka
 1 mały seler
 1 mała pietruszka
 1 garść liści szpinaku baby
 1 cebula
 1 ząbek czosnku
 0,50 łyżeczka pieprzu
 1 kostka bulionu warzywnego
 4 łyżka bułki tartej

1

Ziemniaki ugotować
Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie
Dodać starte warzywa i obsmażyć ok 3 min
Dodać kostkę warzywną i dolać 300 ml wody
Dusić aż warzywa staną się miękkie
Doprawić do smaku

2

Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub ugnieść
Dodać warzywa, posiekany szpinak i bułkę tartą i całość dobrze wymieszać

3

Z powstałej masy formować małe kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na oliwie przez ok 2 min na każdej ze stron
Zbyt długie smażenie spowoduje,że kotlety zaczną się rozpadać

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek6 gwiazdej7 gwiazdek8 gwiazdek9 gwiazdek10 gwiazdek (Jeszcze bez oceny)

Loading...

Składniki

 400 g ziemniaków
 1 marchewka
 1 mały seler
 1 mała pietruszka
 1 garść liści szpinaku baby
 1 cebula
 1 ząbek czosnku
 0,50 łyżeczka pieprzu
 1 kostka bulionu warzywnego
 4 łyżka bułki tartej

Kolejność

1

Ziemniaki ugotować
Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie
Dodać starte warzywa i obsmażyć ok 3 min
Dodać kostkę warzywną i dolać 300 ml wody
Dusić aż warzywa staną się miękkie
Doprawić do smaku

2

Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub ugnieść
Dodać warzywa, posiekany szpinak i bułkę tartą i całość dobrze wymieszać

3

Z powstałej masy formować małe kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na oliwie przez ok 2 min na każdej ze stron
Zbyt długie smażenie spowoduje,że kotlety zaczną się rozpadać

Kotlety ziemniaczano-warzywne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *