Papryki przeciąć na pół i wydrążyć gniazda
Marchewkę, seler oraz pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Cebulę oraz czosnek drobno posiekać
Ryż ugotować wg opisu na opakowaniu (można użyć ryżu w woreczku)
Cebulę oraz czosnek lekko zeszklić na oleju pamiętając, że zbyt mocne usmażenie czosnku sprawi,że będzie gorzki smak
Do cebuli dodać warzywa i smażyć, aż będą miękkie
Do warzyw dodać ryż, passatę pomidorową (250 ml) oraz przyprawy
Całość dokładnie wymieszać
Powstałym farszem napełnić połówki papryk i na wierzchu polać pozostałą passatą
Piec w piekarniku w temperaturze 180 C czas 50 min
Składniki
Kolejność
Papryki przeciąć na pół i wydrążyć gniazda
Marchewkę, seler oraz pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Cebulę oraz czosnek drobno posiekać
Ryż ugotować wg opisu na opakowaniu (można użyć ryżu w woreczku)
Cebulę oraz czosnek lekko zeszklić na oleju pamiętając, że zbyt mocne usmażenie czosnku sprawi,że będzie gorzki smak
Do cebuli dodać warzywa i smażyć, aż będą miękkie
Do warzyw dodać ryż, passatę pomidorową (250 ml) oraz przyprawy
Całość dokładnie wymieszać
Powstałym farszem napełnić połówki papryk i na wierzchu polać pozostałą passatą
Piec w piekarniku w temperaturze 180 C czas 50 min