Papryka faszerowana warzywami i ryżem

AutorAleksandra ChućKaregoria, TrudnośćPoczątkujący

Przepis na6 porcji
Czas przygotowania20 minutCzas gotowania50 minutCałkowity czas1 godz. 10 minut

 3 papryki
 200 g ryżu
 1 marchewka
 1 pietruszka
 1 mały seler
 1 cebula
 1 ząbek czosnku
 300 ml passaty pomidorowej
 50 ml oleju
 2 łyżeczka papryki słodkiej
 1 łyżeczka soli
 1 łyżeczka suszonych warzyw
 1 szczypta soli
 ½ łyżeczka gram masala
 ½ łyżeczka pieprzu

1

Papryki przeciąć na pół i wydrążyć gniazda
Marchewkę, seler oraz pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Cebulę oraz czosnek drobno posiekać
Ryż ugotować wg opisu na opakowaniu (można użyć ryżu w woreczku)

2

Cebulę oraz czosnek lekko zeszklić na oleju pamiętając, że zbyt mocne usmażenie czosnku sprawi,że będzie gorzki smak

3

Do cebuli dodać warzywa i smażyć, aż będą miękkie

4

Do warzyw dodać ryż, passatę pomidorową (250 ml) oraz przyprawy
Całość dokładnie wymieszać

5

Powstałym farszem napełnić połówki papryk i na wierzchu polać pozostałą passatą
Piec w piekarniku w temperaturze 180 C czas 50 min

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek6 gwiazdej7 gwiazdek8 gwiazdek9 gwiazdek10 gwiazdek (Jeszcze bez oceny)

Loading...

Składniki

 3 papryki
 200 g ryżu
 1 marchewka
 1 pietruszka
 1 mały seler
 1 cebula
 1 ząbek czosnku
 300 ml passaty pomidorowej
 50 ml oleju
 2 łyżeczka papryki słodkiej
 1 łyżeczka soli
 1 łyżeczka suszonych warzyw
 1 szczypta soli
 ½ łyżeczka gram masala
 ½ łyżeczka pieprzu

Kolejność

1

Papryki przeciąć na pół i wydrążyć gniazda
Marchewkę, seler oraz pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Cebulę oraz czosnek drobno posiekać
Ryż ugotować wg opisu na opakowaniu (można użyć ryżu w woreczku)

2

Cebulę oraz czosnek lekko zeszklić na oleju pamiętając, że zbyt mocne usmażenie czosnku sprawi,że będzie gorzki smak

3

Do cebuli dodać warzywa i smażyć, aż będą miękkie

4

Do warzyw dodać ryż, passatę pomidorową (250 ml) oraz przyprawy
Całość dokładnie wymieszać

5

Powstałym farszem napełnić połówki papryk i na wierzchu polać pozostałą passatą
Piec w piekarniku w temperaturze 180 C czas 50 min

Papryka faszerowana warzywami i ryżem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *