Pasztet z kaszy jaglanej, pora, marchwi i pietruszki

AutorMarcin ChućKaregoriaTrudnośćPoczątkujący

Bardzo lubię pasztety, zwykle jadam je z czymś...z ogórkiem, pomidorem - jeżeli nie jesteś przekonana/y do wege - koniecznie spróbuj tego przepisu!

Przepis na12 porcji
Czas przygotowania40 minutCzas gotowania40 minutCałkowity czas1 godz. 20 minut

 200 g suchej kaszy jaglanej
 200 g pora (1 szt., korzeń)
 400 g marchewki (2 szt.)
 200 g pietruchy (2 szt.)
 4 ziarna ziela angielskiego
 4 liście laurowe
 1 zgnieciony przez praskę ząbek czosnku
 1 łyżeczka majeranku
 1 łyżeczka tymianku
 50 ml oleju rzepakowego + ok. 2 łyżki dodatkowo do smażenia
 2 łyżka sosu sojowego
 0,50 łyżeczka soli
 0,50 łyżeczka pieprzu
 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
 2 łyżka suszonej przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu
 600 ml wody

1

Kaszę jaglaną wstaw do gotowania w 400 ml (ok. 2 szklanki) wody i gotuj 15 minut

2

Por pokój w krążki, podsmaż do miękkości na patelni razem z zielem angielskim i liściem laurowym
Polecam rozdrabnianie maszynowe 😉

3

Do pora dołóż marchew i pietruszkę starte na tarce, podsmaż 5 minut, następnie podlej resztką wody, dodaj resztę przypraw i gotuj do miękkości ok. 15 minut
Po ugotowaniu usuń ziele angielskie oraz liście laurowe

4

Kaszę jaglaną, 50 ml oleju i zawartość patelni połącz, blenduj (ja 'Thermomixowałem' 5 min na prędkości 4 z motylkiem) na jednolitą masę

5

Piecz w uprzednio nagrzanym piekarniku - 190oC, 40 minut

6

Przed podaniem odczekaj ok. 6h - tzn. do czasu wystygnięcia potrawy i jej stężenia

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek6 gwiazdej7 gwiazdek8 gwiazdek9 gwiazdek10 gwiazdek (Jeszcze bez oceny)

Loading...

Składniki

 200 g suchej kaszy jaglanej
 200 g pora (1 szt., korzeń)
 400 g marchewki (2 szt.)
 200 g pietruchy (2 szt.)
 4 ziarna ziela angielskiego
 4 liście laurowe
 1 zgnieciony przez praskę ząbek czosnku
 1 łyżeczka majeranku
 1 łyżeczka tymianku
 50 ml oleju rzepakowego + ok. 2 łyżki dodatkowo do smażenia
 2 łyżka sosu sojowego
 0,50 łyżeczka soli
 0,50 łyżeczka pieprzu
 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
 2 łyżka suszonej przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu
 600 ml wody

Kolejność

1

Kaszę jaglaną wstaw do gotowania w 400 ml (ok. 2 szklanki) wody i gotuj 15 minut

2

Por pokój w krążki, podsmaż do miękkości na patelni razem z zielem angielskim i liściem laurowym
Polecam rozdrabnianie maszynowe 😉

3

Do pora dołóż marchew i pietruszkę starte na tarce, podsmaż 5 minut, następnie podlej resztką wody, dodaj resztę przypraw i gotuj do miękkości ok. 15 minut
Po ugotowaniu usuń ziele angielskie oraz liście laurowe

4

Kaszę jaglaną, 50 ml oleju i zawartość patelni połącz, blenduj (ja 'Thermomixowałem' 5 min na prędkości 4 z motylkiem) na jednolitą masę

5

Piecz w uprzednio nagrzanym piekarniku - 190oC, 40 minut

6

Przed podaniem odczekaj ok. 6h - tzn. do czasu wystygnięcia potrawy i jej stężenia

Pasztet z kaszy jaglanej, pora, marchwi i pietruszki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *