Pasztetowa z kaszy jaglanej i soczewicy

AutorMarcin ChućKaregoria, TrudnośćPoczątkujący

Przepis na1 porcję
Czas przygotowania30 minutCzas gotowania20 minutCałkowity czas50 minut

 280 g kaszy jaglanej
 280 g soczewicy (czerwonej lub zielonej)
 2 łyżeczka kminku
 1 łyżeczka kurkumy
 1 łyżeczka soli kuchennej
 1 łyżeczka majeranku
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 20 ml oleju
 100 g pieczarek (opcjonalnie)
 1 łyżeczka pieprzu czarnego

1

Ugotuj soczewicę ( około 20 minut) oraz kaszę jaglaną ( około 15 minut)
Odsącz wodę z soczewicy

2

Cebulę i czosnek pokrój na drobno i zarumień na oliwie (w opcjonalnej wersji na końcu dodaj pieczarki i podsmaż do usunięcia wody)

3

Jeżeli użyto pieczarek - odłóż ja na talerz, pozostałe składniki połącz i zblenduj na gładką masę
Pod koniec blendowania dodaj pieczarki i lekko zblenduj, tak, aby pozostały ich większe kawałki

4

Masę przełóż do słoika, albo zawiń w papier do pieczenia i wstaw do wystygnięcia do lodówki

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek6 gwiazdej7 gwiazdek8 gwiazdek9 gwiazdek10 gwiazdek (Jeszcze bez oceny)

Loading...

Składniki

 280 g kaszy jaglanej
 280 g soczewicy (czerwonej lub zielonej)
 2 łyżeczka kminku
 1 łyżeczka kurkumy
 1 łyżeczka soli kuchennej
 1 łyżeczka majeranku
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 20 ml oleju
 100 g pieczarek (opcjonalnie)
 1 łyżeczka pieprzu czarnego

Kolejność

1

Ugotuj soczewicę ( około 20 minut) oraz kaszę jaglaną ( około 15 minut)
Odsącz wodę z soczewicy

2

Cebulę i czosnek pokrój na drobno i zarumień na oliwie (w opcjonalnej wersji na końcu dodaj pieczarki i podsmaż do usunięcia wody)

3

Jeżeli użyto pieczarek - odłóż ja na talerz, pozostałe składniki połącz i zblenduj na gładką masę
Pod koniec blendowania dodaj pieczarki i lekko zblenduj, tak, aby pozostały ich większe kawałki

4

Masę przełóż do słoika, albo zawiń w papier do pieczenia i wstaw do wystygnięcia do lodówki

Pasztetowa z kaszy jaglanej i soczewicy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *