Pudding z Chia

AutorMarcin ChućKaregoriaTrudnośćPoczątkujący

Przepyszny deser, musisz jednak pamiętać, że EU (czyli nasza Unia, a właściwie jej urzędnicy) postanowiła o ograniczeniu spożycia dziennego nasion Chia do max 15 g.... tak, tak - komuś przytrafiła się już operacja z powodu niedrożności (czytaj - zaklejenia) jelit, gdyż w jednym posiedzeniu zjadł całą paczuszkę! Poza tym: Nasiona chia spożywane w nadmiarze podejrzewane są o między innymi: zmniejszenie czasu krzepnięcia krwi, nasilenie działania leków obniżających ciśnienie i kontrolujących poziom cukru we krwi. Olej z nasion chia zawiera kwas alfa-linolenowy, który podejrzewa się o wywoływanie raka prostaty. Mówi się także o zwiększaniu poziomu estrogenu we krwi, co przekłada się m.in. na przebieg cyklu menstruacyjnego.

Przepis na5 porcji
Czas przygotowania3 godz. 30 minut

 1 puszka mleka kokosowego
 15 g ziaren Chia (szałwi hiszpańskiej)
 1 łyżka soku z buraka lub proszku Chlorelli (w zależności od koloru)
 1 łyżka syropu klonowego lub cukru pudru
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 100 g owoce leśne - świeże lub mrozone

1

Mleko kokosowe wraz z całą zawartością puszki ubij trzepaczką

2

Dodaj pozostałe składniki ! za wyjątkiem soku z buraków lub Chlorelli oraz owoców leśnych, dokładnie wymieszaj

3

Odstaw na 30 minut do lodówki. Następnie jeszcze raz wymieszaj oraz dodaj sok z buraków lub Chlorellę - uzyskując ciekawe wzory

4

Poporcjuj - przelej do ładnych szklanek/kubków

5

Ponownie schładzaj - tym razem 3 godziny

6

Przed podaniem udekoruj owocami leśnymi (truskawkami, jagodami, malinami) - czym lubisz.
Tutaj na zdjęciu ten efekt zrobiły mrożone owoce włożone wieczorem do filiżanki, które przez noc "puściły sok", kiedy deser przebywał w lodówce.

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek6 gwiazdej7 gwiazdek8 gwiazdek9 gwiazdek10 gwiazdek (Jeszcze bez oceny)

Loading...

Składniki

 1 puszka mleka kokosowego
 15 g ziaren Chia (szałwi hiszpańskiej)
 1 łyżka soku z buraka lub proszku Chlorelli (w zależności od koloru)
 1 łyżka syropu klonowego lub cukru pudru
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 100 g owoce leśne - świeże lub mrozone

Kolejność

1

Mleko kokosowe wraz z całą zawartością puszki ubij trzepaczką

2

Dodaj pozostałe składniki ! za wyjątkiem soku z buraków lub Chlorelli oraz owoców leśnych, dokładnie wymieszaj

3

Odstaw na 30 minut do lodówki. Następnie jeszcze raz wymieszaj oraz dodaj sok z buraków lub Chlorellę - uzyskując ciekawe wzory

4

Poporcjuj - przelej do ładnych szklanek/kubków

5

Ponownie schładzaj - tym razem 3 godziny

6

Przed podaniem udekoruj owocami leśnymi (truskawkami, jagodami, malinami) - czym lubisz.
Tutaj na zdjęciu ten efekt zrobiły mrożone owoce włożone wieczorem do filiżanki, które przez noc "puściły sok", kiedy deser przebywał w lodówce.

Pudding z Chia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *