Rabarbar pod pierzyną

AutorMarcin ChućKaregoria, TrudnośćPoczątkujący

Osobiście to lubię słodko-kwaśne potrawy, ta jest dla mnie idealna, chociaż domownicy twierdzą, że kwaśna 🙂 Uwaga! bomba kaloryczna i wysoki indeks glikemiczny!

Przepis na4 porcje
Czas przygotowania10 minutCzas gotowania25 minutCałkowity czas35 minut

 100 g mąki pszennej
 50 g cukru pudru
 50 g margaryny (lub dla mniej restrykcyjnych - masła)
 6 łyżka cukru kryształ
 2 białka jaja kurzego
 3 laski rabarbaru

1

Rabarbar obierz ze skórki i pokrój w cienkie paski
Wymieszaj pokrojony rabarbar z 2 łyżkami cukru kryształu, podziel na porcje i umieść w miseczkach żaroodpornych

2

Z 2 białek jaj oraz 4 łyżek cukru kryształu ubij sztywną pianę
Nałóż ją do miseczek

3

Połącz cukier puder, margarynę (vel masło) oraz mąkę, aby zrobić kruszonkę, następnie posyp nią dekoracyjnie przygotowane danie

4

Zapiekaj w nagrzanym do 180 oC piekarniku przez ok. 25 minut na środkowym (3) poziomie, tak, aby kruszonka i gotowa już beza delikatnie się zarumieniły.
Odstaw do wystygnięcia... smacznego!

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek6 gwiazdej7 gwiazdek8 gwiazdek9 gwiazdek10 gwiazdek (Jeszcze bez oceny)

Loading...

Składniki

 100 g mąki pszennej
 50 g cukru pudru
 50 g margaryny (lub dla mniej restrykcyjnych - masła)
 6 łyżka cukru kryształ
 2 białka jaja kurzego
 3 laski rabarbaru

Kolejność

1

Rabarbar obierz ze skórki i pokrój w cienkie paski
Wymieszaj pokrojony rabarbar z 2 łyżkami cukru kryształu, podziel na porcje i umieść w miseczkach żaroodpornych

2

Z 2 białek jaj oraz 4 łyżek cukru kryształu ubij sztywną pianę
Nałóż ją do miseczek

3

Połącz cukier puder, margarynę (vel masło) oraz mąkę, aby zrobić kruszonkę, następnie posyp nią dekoracyjnie przygotowane danie

4

Zapiekaj w nagrzanym do 180 oC piekarniku przez ok. 25 minut na środkowym (3) poziomie, tak, aby kruszonka i gotowa już beza delikatnie się zarumieniły.
Odstaw do wystygnięcia... smacznego!

Rabarbar pod pierzyną

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *