Topinambur z oliwkami i ziołami prowansalskimi

AutorAleksandra ChućKaregoriaTrudnośćPoczątkujący

Przepis na4 porcje
Czas przygotowania30 minutCzas gotowania30 minutCałkowity czas1 godz.

 500 g topinamburu
 1 garść zielonej pietruszki
 2 ząbki czosnku
 50 g zielonych oliwek
 10 g oliwy z oliwek
 3 łyżka koncentratu pomidorowego
 1,50 łyżeczka soli
 1 szczyta pierzu cayenne
 1 szczypta czarnego pierzu
 1 łyżeczka nasion gorczycy
 1 łyżeczka ziół prowansalskich
 200 ml wody

1

Topinambur obrać ,pokroić w słupki i gotować w wodzie z łyżeczką soli przez 20 minut
Odlać wodę

2

Czosnek i pietruszkę posiekać
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, pietruszkę, koncentrat pomidorowy, nasiona gorczycy, pieprz, zioła prowansalskie i 1/2 łyżeczki soli
Dusić przez 2 minuty

3

Na patelnię dodać ugotowany topinambur, pieprz cayenne i przekrojone na pół oliwki
Dodać wodę i całość dusić przez 5 minut
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek6 gwiazdej7 gwiazdek8 gwiazdek9 gwiazdek10 gwiazdek (Jeszcze bez oceny)

Loading...

Składniki

 500 g topinamburu
 1 garść zielonej pietruszki
 2 ząbki czosnku
 50 g zielonych oliwek
 10 g oliwy z oliwek
 3 łyżka koncentratu pomidorowego
 1,50 łyżeczka soli
 1 szczyta pierzu cayenne
 1 szczypta czarnego pierzu
 1 łyżeczka nasion gorczycy
 1 łyżeczka ziół prowansalskich
 200 ml wody

Kolejność

1

Topinambur obrać ,pokroić w słupki i gotować w wodzie z łyżeczką soli przez 20 minut
Odlać wodę

2

Czosnek i pietruszkę posiekać
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, pietruszkę, koncentrat pomidorowy, nasiona gorczycy, pieprz, zioła prowansalskie i 1/2 łyżeczki soli
Dusić przez 2 minuty

3

Na patelnię dodać ugotowany topinambur, pieprz cayenne i przekrojone na pół oliwki
Dodać wodę i całość dusić przez 5 minut
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu

Topinambur z oliwkami i ziołami prowansalskimi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *